• Jadłospis 18.01-29.01.2021

        • 15.01.2021 05:23
        • Jadłospis 18.01 - 29.01.2021

          do pobrania jadlospis_18-01-2021.pdf

           

          18/01/2021 Poniedziałek

          Śniadanie I

          - chleb pszenno –żytni (mąka pszenna i żytnia)  masło (białka mleka),   szynka domowa ( białka mleka),  ogórek świeży , pomidor

          - kawa z mlekiem 3,2 % ( białka mleka, jęczmień żyto)

          Śniadanie II

          - weka z masłem  (mąka pszenna, białka mleka)

          - surówka z marchewki z jabłkiem i słonecznikiem

          - woda z cytryną

          - żurawina

          Obiad

          -  zupa grysikowa z jarzyną (  pszenica, seler)

          - makaron z serem białym, masłem i cukrem  (mąka pszenna, białka mleka),

          - sok pomarańczowy 100%

           

          19/01/2021 Wtorek

          Śniadanie I

          - chleb słonecznikowy (mąka żytnia, mąka żytnia razowa, mąka pszenna) masło, serek Bieluch (białka mleka), dżem, zupa mleczna z płatkami owsianymi, 

          - marchewka do chrupania

          - migdały

          - herbata z cytryną

          Śniadanie II

          - kisiel truskawkowy

          - ½ banana

          -  pieczywo WASA ( mąka pszenna, kukurydza, jęczmień, żyto, orkisz)

          Obiad

          - krem kalafiorowy z groszkiem ptysiowym (białka mleka, seler, jako kurze, mąka pszenna)

          - polędwiczki wieprzowe z kaszą jęczmienną (jęczmień, mąka pszenna)

          - buraczki zasmażane

          - kompot


          20/01/2021 Środa

          Śniadanie I

          -  chleb  pszenno –żytni (mąka pszenna i żytnia)  , masło, parówka z szynki (gluten, seler, soja, mleko), ketchup (seler), rzodkiewka

          - herbata z imbirem i cytryną

          Śniadanie II

          -  bułeczka grahamka (mąka graham, żytnia, pszenna) , masło, ser żółty (białka mleka) zielona sałata

          - herbata malinowa

          Obiad

          - zupa pieczarkowa z makaronem zacierką ( seler, białka mleka, mąka pszenna)

          - ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i musem waniliowym

          - mieszanka studencka

          - kompot

           

          21/01/2021 Czwartek

          Śniadanie I

          - chleb  pszenno –żytni (mąka pszenna i żytnia)  , masło, (białka mleka) pasta z jajek z avocoado,(jajo kurze)  pomidorki koktajlowe

          - kakao z mlekiem 3,2 % tł.(białka mleka)

          Śniadanie II

          - serek waniliowy „Piątuś” (białka mleka)

          - melon

          Obiad

          -  zupa koperkowa z ryżem (seler, białka mleka)

          -  frykasy drobiowe z ziemniakami (mąka pszenna, jaja)

          - mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym (białka mleka)

          - woda z miętą i cytryną

           

          22/01/2021 Piątek

          Śniadanie I

          - chleb okrągły  (mąka żytnia, pszenna), masło, serek Almette jogurtowy  (białka mleka), cebula zielona, papryka,

          - banan

          - herbata z miodem

          Śniadanie II

          - sałatka owocowa

          - jogurt Bakoma BIo

          Obiad

          - zupa  jarzynowa z ryżem na skrzydełkach z indyka (białka mleka, seler)

          - zapiekany makron z łososiem i warzywami (mąka pszenna)

          - kompot

           

          25/01/2021 Poniedziałek

          Śniadanie I

          - bułka kajzerka (mąka pszenna, sezam), masło, jako na twardo  (jaja kurze), rzodkiewka, cebulka zielona,

          - herbata z cytryną

          - kiwi

          Śniadanie II

          - legumina grysikowa z cynamonem (białka mleka, pszenica)

          - jabłko

          Obiad

          -  żurek z ziemniakami (białka mleka, seler)

          - leczo z chlebem

          - kompot

           

          26/01/2021 Wtorek

          Śniadanie I

          - chleb grahamek (mąka graham, żytnia, pszenna), masło  (białka mleka), humus, ogórek kiszony,

          - kawa  z mlekiem (białka mleka),

          - mandarynki

          Śniadanie II

          - bułka hertowa (mąka pszenna, mąka żytnia, białka mleka) z masłem (białka mleka) kiełbasa żywiecka (skrobia pszenna, białka mleka, orzechy, jajo kurze, seler, sezam, gorczyca) sałata zielona

          - gruszka

          - herbata z lipy z cytryną i miodem

          Obiad

          - krem selerowy z groszkiem ptysiowym (białka mleka, seler, jako kurze, mąka pszenna)

          - kluski leniwe z masłem i cukrem (mąka pszenna, białka mleka)

          - papryka do chrupania

          - kompot

           

          27/01/2021 Środa

          Śniadanie I

          - chleb  pszenno – żytni (mąka pszenna i żytnia), masło, serek Bieluch naturalny (białka mleka),  ogórek świeży, cebulka zielona,

          - daktyle na przekąskę

          - herbata  malinowa

          Śniadanie II

          - drożdżówka z serem  (mąka pszenna, jaja, mleko w proszku)

          - woda z pomarańczą

          - melon

          Obiad

          - zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, białka mleka)

          - spaghetti z mięsem drobiowym ( mąka pszenna) sosem pomidorowo-warzywnym, serem parmezanem

          - kompot

           

          28/01/2021 Czwartek

          Śniadanie I

          -  chleb słonecznikowy (mąka żytnia, mąka żytnia razowa, mąka pszenna), masło ( białka mleka), zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (orzechy), miód, rzodkiewka

          - herbata z pomarańczą i goździkami

          Śniadanie II

          - weka (mąka pszenna, białka mleka), z serkiem waniliowym (białka mleka)

          - sok 100%

          Obiad

          - zupa pomidorowa z ryżem ( białka mleka, seler)

          - tokany z kaszą bulgur (mąka pszenna)

          - sałata zielona z dipem czosnkowym i słonecznikiem

          - kompot


          29/01/2021 Piątek

          Śniadanie I

          -  chleb okrągły  (mąka żytnia, pszenna), masło, (białka mleka), filet z bobrownik,  pomidor koktajlowy, sałata

          - kakao (białka mleka)

          - rodzynki na przekąskę

          Śniadanie II

          - jogurt pitny truskawkowy  (białka mleka)

          - wafle ryże

          Obiad

          - krupnik z kaszą jęczmienną (białka mleka, seler, jęczmień)

          - sznycelki z dorsza z ziemniakami ( mąka pszenna, jaja, dorsz)

          - surówka z kiszonej kapusty

          - lemoniada

          Woda mineralna niegazowana do picia, dostępna przez cały dzień w salach.

          Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, imbir, gałka muszkatołowa sól o obniżonej zawartości sodu, lubczyk, kolendra oraz świeże zioła.

          Skład wszystkich przygotowywanych w tutejszej kuchni potraw, produktów spożywczych podawanych dzieciom oraz lista alergenów zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  znajdują się /do wglądu/ w sekretariacie.

          Alergeny, występujące w jadłospisie zaznaczone są kursywą i pogrubieniem

           

        • więcej