Jadłospis 18.01-29.01.2021
- 15.01.2021 05:23
- Jadłospis 18.01 - 29.01.2021
do pobrania jadlospis_18-01-2021.pdf
18/01/2021 Poniedziałek
Śniadanie I
- chleb pszenno –żytni (mąka pszenna i żytnia) masło (białka mleka), szynka domowa ( białka mleka), ogórek świeży , pomidor
- kawa z mlekiem 3,2 % ( białka mleka, jęczmień żyto)
Śniadanie II
- weka z masłem (mąka pszenna, białka mleka)
- surówka z marchewki z jabłkiem i słonecznikiem
- woda z cytryną
- żurawina
Obiad
- zupa grysikowa z jarzyną ( pszenica, seler)
- makaron z serem białym, masłem i cukrem (mąka pszenna, białka mleka),
- sok pomarańczowy 100%
19/01/2021 Wtorek
Śniadanie I
- chleb słonecznikowy (mąka żytnia, mąka żytnia razowa, mąka pszenna) masło, serek Bieluch (białka mleka), dżem, zupa mleczna z płatkami owsianymi,
- marchewka do chrupania
- migdały
- herbata z cytryną
Śniadanie II
- kisiel truskawkowy
- ½ banana
- pieczywo WASA ( mąka pszenna, kukurydza, jęczmień, żyto, orkisz)
Obiad
- krem kalafiorowy z groszkiem ptysiowym (białka mleka, seler, jako kurze, mąka pszenna)
- polędwiczki wieprzowe z kaszą jęczmienną (jęczmień, mąka pszenna)
- buraczki zasmażane
- kompot
20/01/2021 ŚrodaŚniadanie I
- chleb pszenno –żytni (mąka pszenna i żytnia) , masło, parówka z szynki (gluten, seler, soja, mleko), ketchup (seler), rzodkiewka
- herbata z imbirem i cytryną
Śniadanie II
- bułeczka grahamka (mąka graham, żytnia, pszenna) , masło, ser żółty (białka mleka) zielona sałata
- herbata malinowa
Obiad
- zupa pieczarkowa z makaronem zacierką ( seler, białka mleka, mąka pszenna)
- ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i musem waniliowym
- mieszanka studencka
- kompot
21/01/2021 Czwartek
Śniadanie I
- chleb pszenno –żytni (mąka pszenna i żytnia) , masło, (białka mleka) pasta z jajek z avocoado,(jajo kurze) pomidorki koktajlowe
- kakao z mlekiem 3,2 % tł.(białka mleka)
Śniadanie II
- serek waniliowy „Piątuś” (białka mleka)
- melon
Obiad
- zupa koperkowa z ryżem (seler, białka mleka)
- frykasy drobiowe z ziemniakami (mąka pszenna, jaja)
- mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym (białka mleka)
- woda z miętą i cytryną
22/01/2021 Piątek
Śniadanie I
- chleb okrągły (mąka żytnia, pszenna), masło, serek Almette jogurtowy (białka mleka), cebula zielona, papryka,
- banan
- herbata z miodem
Śniadanie II
- sałatka owocowa
- jogurt Bakoma BIo
Obiad
- zupa jarzynowa z ryżem na skrzydełkach z indyka (białka mleka, seler)
- zapiekany makron z łososiem i warzywami (mąka pszenna)
- kompot
25/01/2021 Poniedziałek
Śniadanie I
- bułka kajzerka (mąka pszenna, sezam), masło, jako na twardo (jaja kurze), rzodkiewka, cebulka zielona,
- herbata z cytryną
- kiwi
Śniadanie II
- legumina grysikowa z cynamonem (białka mleka, pszenica)
- jabłko
Obiad
- żurek z ziemniakami (białka mleka, seler)
- leczo z chlebem
- kompot
26/01/2021 Wtorek
Śniadanie I
- chleb grahamek (mąka graham, żytnia, pszenna), masło (białka mleka), humus, ogórek kiszony,
- kawa z mlekiem (białka mleka),
- mandarynki
Śniadanie II
- bułka hertowa (mąka pszenna, mąka żytnia, białka mleka) z masłem (białka mleka) kiełbasa żywiecka (skrobia pszenna, białka mleka, orzechy, jajo kurze, seler, sezam, gorczyca) sałata zielona
- gruszka
- herbata z lipy z cytryną i miodem
Obiad
- krem selerowy z groszkiem ptysiowym (białka mleka, seler, jako kurze, mąka pszenna)
- kluski leniwe z masłem i cukrem (mąka pszenna, białka mleka)
- papryka do chrupania
- kompot
27/01/2021 Środa
Śniadanie I
- chleb pszenno – żytni (mąka pszenna i żytnia), masło, serek Bieluch naturalny (białka mleka), ogórek świeży, cebulka zielona,
- daktyle na przekąskę
- herbata malinowa
Śniadanie II
- drożdżówka z serem (mąka pszenna, jaja, mleko w proszku)
- woda z pomarańczą
- melon
Obiad
- zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, białka mleka)
- spaghetti z mięsem drobiowym ( mąka pszenna) sosem pomidorowo-warzywnym, serem parmezanem
- kompot
28/01/2021 Czwartek
Śniadanie I
- chleb słonecznikowy (mąka żytnia, mąka żytnia razowa, mąka pszenna), masło ( białka mleka), zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (orzechy), miód, rzodkiewka
- herbata z pomarańczą i goździkami
Śniadanie II
- weka (mąka pszenna, białka mleka), z serkiem waniliowym (białka mleka)
- sok 100%
Obiad
- zupa pomidorowa z ryżem ( białka mleka, seler)
- tokany z kaszą bulgur (mąka pszenna)
- sałata zielona z dipem czosnkowym i słonecznikiem
- kompot
29/01/2021 PiątekŚniadanie I
- chleb okrągły (mąka żytnia, pszenna), masło, (białka mleka), filet z bobrownik, pomidor koktajlowy, sałata
- kakao (białka mleka)
- rodzynki na przekąskę
Śniadanie II
- jogurt pitny truskawkowy (białka mleka)
- wafle ryże
Obiad
- krupnik z kaszą jęczmienną (białka mleka, seler, jęczmień)
- sznycelki z dorsza z ziemniakami ( mąka pszenna, jaja, dorsz)
- surówka z kiszonej kapusty
- lemoniada
Woda mineralna niegazowana do picia, dostępna przez cały dzień w salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, imbir, gałka muszkatołowa sól o obniżonej zawartości sodu, lubczyk, kolendra oraz świeże zioła.
Skład wszystkich przygotowywanych w tutejszej kuchni potraw, produktów spożywczych podawanych dzieciom oraz lista alergenów zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, znajdują się /do wglądu/ w sekretariacie.
Alergeny, występujące w jadłospisie zaznaczone są kursywą i pogrubieniem
- więcej